Šiandien jau nieko nenustebinsi tiesomis apie nesočiųjų riebalų rūgščių svarbą sveikatai. Tačiau prieš keletą dešimtmečių jų vaidmuo mūsų organizme nebuvo žinomas. Galime būti dėkingi mokslininkams, kuriems ramybės nedavė klausimas, kodėl kai kurios žmonių grupės beveik neserga širdies ir kraujagyslių ligomis, o cholesterolio kiekis jų kraujyje visuomet normalus. Tuomet  iškeltą drąsią hipotezę, jog tai susiję su tam tikrų riebalų gausa kasdienėje mityboje, patvirtino daugybė vėlesnių tyrimų. Jie parodė, jog nepakeičiamos riebalų rūgštys – viena svarbiausių statybinių ląstelių medžiagų, kurių žmogaus organizmas pats negamina, todėl turi gauti su kasdieniu maistu.

 

     Nepakeičiamos riebalų rūgštys

 

Šiuo metu žinoma, kad nesočiosios riebalų rūgštys padeda palaikyti normalią širdies ir kraujagyslių būklę, kitaip tariant, pakankamas jų kiekis kasdieniame maiste padeda išvengti aterosklerozės vystymosi. Žmogaus organizme šios rūgštysdalyvauja gaminant junginius, kurie reguliuoja kraujo krešumą, kraujospūdį, palaiko normalią imuninės sistemos veiklą. Jos reikalingos visaverčiam endokrininės sistemos liaukų, ypač antinksčių, skydliaukės funkcionavimui. Nesočiųjų riebalų rūgščių stoka organizme siejama su odos, gleivinių sausėjimu, dermatito, egzemos, tulžies pūslės akmenligės, venų varikozės vystymuisi. Trūkstant šių biologiškai aktyvių junginių, organizmas sunkiau susidoroja su stresu, dažniau kamuoja slogi nuotaika, sulėtėja protinė veikla ir pan. 

 

     Pačios reikšmingiausios nesočios riebalų rūgštys

 

Šiuolaikiniai mokslininkai mano, jog iš visų riebalų  gerai savijautai ir sveikatai  reikšmingiausios yra polinesočiosios omega-3, omega-6 riebalų rūgštys ir mononesočiosios omega-9 rūgštys.

Omega-3 riebalų rūgštys – būtinos normaliam galvos smegenų ir regos organų vystymusi bei funkcionavimui. Jos padeda mažinti blogojo cholesterolio ir trigliceridų koncentraciją kraujyje, gali apsaugoti nuo širdies ligų (pavyzdžiui, infarkto), kraujagyslių aterosklerozės, galvos smegenų insulto. Be to, šios riebalų rūgštys slopina uždegiminius procesus, stabdo artrito vystymąsi.  Omega-3 riebalų rūgčių stoka organizme skatina širdies bei kraujagyslių ligų vystymąsi, regėjimo sutrikimus, depresišką nuotaiką. Dėl jų trūkumo sulėtėja vaikų augimas ir vystymasis, blogėja odos ir gleivinių būklė, vargina raumenų silpnumas, galūnių tirpimas ir kiti simptomai. Gausiausiai omega-3 riebalų rūgščių yra riebioje žuvyje, moliūgų sėklose, sojos pupelėse, graikiniuose riešutuose, nakvišų, linų sėmenų aliejuje.

Žmogaus organizmui stokojant omega-6 nesočiųjų riebalų rūgščių, vystosi kai kurios odos ligos, slenka plaukai, paūmėja kepenų ligos, sutrinka nervų sistemos veikla, mažėja vaisingumas, sulėtėja vaikų augimas ir vystymasis. Omega-6 riebalų rūgščių stoka skatina širdies ligų vystymąsi, arterinio kraujospūdžio padidėjimą, sąlygoja neigiamus kraujo krešumo pokyčius, nervų sistemos veiklos sutrikimus ir sukelia daug kitų sveikatos  problemų. Pakankamas omega-6 riebalų rūgščių kiekis lėtina senėjimo procesus,padeda išvengti alerginių ligų, astmos, artrito, saugo nuo kai kurių piktybinių ligų.Omega-6 nesočiųjų rūgščių gausiai randama dygminų, saulėgrąžų, kukurūzų, sezamo, sojų, rapsų, moliūgų sėklų, nakvišų aliejuje, graikiniuose riešutuose.

Omega-9 mononesočioji riebalų rūgštis gerina visų ląstelių membranų laidumą, todėl į ląsteles lengviau patenka biologiškai aktyvūs junginiai. Dėl to gerėja baltymų sintezė, didėja ląstelių jautrumas insulinui. Ši rūgštis palaiko normalų kraujagyslių sienelių elastingumą, saugo odą ir gleivines nuo išsausėjimo. Stokojant šios rūgšties, kamuoja nuolatinis nuovargis, paaštrėja širdies bei kraujagyslių ligos, padidėja arterinis kraujospūdis, vystosi artritas, sąnarių skausmai, virškinamosios sistemos veiklos sutrikimai, silpnėja imunitetas, apima slogi nuotaika, blogėja atmintis, sausėja oda ir gleivinės. Gausiausiai omega-9 riebalų rūgščių yra alyvų, migdolų, linų sėmenų aliejuje.

 

     Apie tai, ką mes valgome

 

           Įprasta lietuviška virtuvė, taip pat ir šiuolaikinės gyvensenos padiktuotos naujos mitybos tradicijos nepatenkina kasdienio organizmo nesočiųjų riebalų poreikio: valgome per mažai jūros produktų, daržovių, grūdų ir sėklų, per daug mėsos, maistui ruošti naudojame per mažai augalinių aliejų. Todėl šių biologiškai aktyvių junginių atsargas organizme tenka papildyti vartojant specialius maisto papildus, pavyzdžiui, Cardiosteroil kapsules. Cardiosteroil kapsulių sudėtyje yra jūros žuvų taukai, ryklių kepenų taukai, nakvišų aliejus. Dėl tokios turtingos sudėties organizmas aprūpinamas visomis jam reikalingomis nepakeičiamomis rūgštimis: omega-3, omega-6 ir omega-9. Dar vienas Cardiosteroil kapsulėse paminėtas komponentas – ryklių kepenų taukai, kurie svarbūs kaip alkilglicerolių šaltinis. Alkilgliceroliai padeda stimuliuoti žmogaus imuninę sistemą ir apsaugoti nuo neigiamo aplinkos poveikio.

           Siekiant organizmą aprūpinti reikiamu riebalų rūgščių kiekiu, gamintojas rekomenduoja vartoti po vieną Cardiosterol kapsulę per dieną.